עו"ד ליאור שבי - NFT

הונאות NFT: הכירו את הסיכונים בטרנד שמסרב לדעוך

NFT, שלוש אותיות שממשיכות להיות בכותרות ברחבי העולם. אז מה זה בעצם? NFT, ראשי תיבות של Non Fungible Token, ובתרגום חופשי "אסימון שאינו בר החלפה", הפך לאחד הטרנדים הגדולים בשנה שעברה. NFT הוא אישור בעלות שמוטמע בבלוקצ'יין על נכס דיגיטלי ומאפשר להפוך תמונה, סרטון, שיר וגם קובץ במחשב לסחורה שניתן לקנות ולמכור.

הסכומים ששולמו על נכסים כאלה הפתיעו אפילו את המוכרים. מייסד טוויטר, ג'ק דורסי, מכר את הציוץ הראשון של הפלטפורמה ב-2.9 מיליון דולר. מכירה פומבית של NFT (יצירה דיגיטלית של האמן הדיגיטלי מייק "ביפל" וינקלמן) נסגרה במחיר שיא מופרך למדי של 69.3 מיליון דולר.

כמו בכל תחום, גם ה-NFT הפך כר פורה להונאות ויש בו לא מעט סיכונים לתרמיות קטנות כגדולות. לא מעט ישראלים, שעסקו בעבר באופציות בינאריות ובפורקס, ובגלל ההגבלה של המחוקק צעדיהם הוצרו, עברו לעסוק ב-NFT.

ממה צריך להיזהר?

המשמעות היא שנוכלים יכולים למצוא קבצים דיגיטליים ברשת ולמכור אותם כ-NFT, על אף שהזכויות עליהם כלל לא בבעלותם. נכון להיום לא מדובר בדארקנט ("הרשת האפלה") ורוב העסקאות מתנהלות ברשת של המטבע הווירטואלי אתריום, הגלויה לכל. 

עקרונית, כל אחד ואחת יכולים להוריד "יצירה" למחשב ולמכור אותה כ-NFT. המחוקקים בארץ ובעולם עדיין לא נדרשו לטפל בסוגייה בצורה רצינית, אך ככל שיהיו יותר ויותר הונאות וזיופים, אין ספק שגם החוקים המתאימים יצטרכו להיחקק.

פלטפורמת Opensea, זירת מסחר בה מתבצעות עסקאות NFT רבות, דיווחה כי 80 אחוזים מהפריטים ש"הוטבעו" בעזרת הכלי החינמי שהיא מציעה הם "עבודות גנובות, קולקציות מזויפות וספאם". קיים ניסיון לאתר את הזייפנים בעזרת  טכנולוגיית ReCaptcha, אך זו רק טיפה קטנה בים של הונאות. פלטפורמת מכירה אחרת, הנקראת Cent, הפסיקה את המכירה של רוב הפריטים.

שיטת הונאה נוספת נקראת Wash Trading: הארנקים הדיגיטליים הם אנונימיים ובשל כך כל סוחר יכול להשתמש בכמה ארנקים במקביל ו"לנפח" את הערך של ה-NFT על ידי מכירתו במספר עסקאות, בהן השווי עולה בכל עסקה ועסקה.

ויש עוד סכנות

בנוסף לאלו, לאחרונה התגלו גם לא מעט אתרים מזויפים, להם אתם משלמים אך לא מקבלים דבר בתמורה. כמו כן, יש להיזהר גם ב-NFT מתופעות של דיוג (פישינג), כלומר לחיצה על לינק שעלול לגנוב מכם פרטים אישיים ופיננסיים. קיימת גם תופעה של התחזות לתמיכה טכנית הקשורה ל-NFT.

לסיכום, ניתן לומר כי יש לנקוט משנה זהירות לפני ביצוע של עסקת NFT. כדאי להיות בקיאים בעולם המסחר הדיגיטלי, בלוקצ'יין ומטבעות קריפטוגרפיים לפני שקופצים למים העמוקים האלו. לפעמים האפשרות להרוויח כסף בקלות ובמהירות עלולה להיות בעוכריו של הסוחר, שיישאר ללא הכסף וללא כל תמורה.

אם נפלתם קורבן להונאה של NFT, משרדנו בעל התמחות ייחודית בהשבת הכספים לידי הנפגעים השונים ומייצג בהצלחה לקוחות ישראלים ולקוחות ברחבי העולם.

נגישות

להרשמה לניוזלטר החודשי שלנו:​

Call Now Buttonחייגו | Call