מצלמות אבטחה והגנת הפרטיות

מצלמות אבטחה והגנת הפרטיות: מה חשוב לדעת?

בעידן שבו מצלמות אבטחה נמצאות כמעט בכל מקום, בבתים פרטיים, בעסקים, ובמרחב הציבורי, עולה השאלה כיצד ניתן לאזן בין הצורך באבטחה לבין שמירה על פרטיותם של אנשים. חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981 מעניק כלים ייחודיים להתמודדות עם סוגיה זו, כולל האפשרות של בית המשפט לפסוק פיצויים ללא הוכחת נזק עד 50,000 ש"ח (כיום, עם ההצמדה למדד, סכום זה עומד על כ-60,000 ש"ח), ואף רשאי בית המשפט לפסוק פיצוי כפול מסכום זה, ככל שהפגיעה נעשתה בכוונה.

המשמעות היא שגם אם אדם אינו יכול להוכיח נזק כספי, הוא עדיין זכאי לפיצוי משמעותי במקרה של פגיעה בפרטיותו. למשל, אם צילומים ממצלמת אבטחה דלפו לרשת או אם המצלמה הותקנה במקום שבו לא הייתה ציפייה לחשיפה, הנפגע יכול לתבוע פיצויים.

ריכזנו עבורכם מספר שאלות נפוצות שאנו מקבלים מלקוחות הנוגעות לשימוש במצלמות אבטחה והגנת הפרטיות.

האם מותר לי להתקין מצלמת אבטחה בבית שלי?

כן, מותר להתקין מצלמת אבטחה בבית פרטי לשימוש אישי ולמטרות לגיטימיות כמו אבטחה. עם זאת, יש לוודא שהמצלמה אינה פוגעת בפרטיותם של אחרים. למשל, אם המצלמה מכוונת לשטח פרטי של שכן, הדבר עלול להיחשב כפגיעה בפרטיות לפי חוק הגנת הפרטיות.

האם בעל עסק רשאי להתקין מצלמות אבטחה במתחם העבודה?

בעל עסק רשאי להתקין מצלמות אבטחה לצורכי אבטחת המקום ושמירה על רכוש, אך עליו ליידע את העובדים על קיומן של המצלמות. חשוב להדגיש כי הצבת מצלמות במקומות רגישים כמו חדרי שירותים או חדרי הלבשה היא אסורה לחלוטין, שכן היא מהווה פגיעה חמורה בפרטיות.

גיליתי שמצלמת האבטחה של השכן מצלמת גם את החצר שלי. מה עליי לעשות?

במקרה כזה, מומלץ לפנות תחילה לשכן ולבקש ממנו לשנות את זווית הצילום כך שלא תכלול את החצר הפרטית. אם הדבר לא נפתר, ניתן להגיש תלונה לרשות להגנת הפרטיות או לפנות לבית המשפט בעזרת עו"ד. בית המשפט עשוי להורות על הפסקת הצילום ואף לפסוק פיצויים ללא הוכחת נזק.

האם מותר להציב מצלמות אבטחה במרחב הציבורי?

הצבת מצלמות במרחב הציבורי אפשרית, אך היא כפופה לחוקי הגנת הפרטיות והנחיות הרשות להגנת הפרטיות. אם מדובר ברשות מקומית או בגורם ציבורי, יש לוודא שהשימוש במצלמות נעשה למטרות מותרות כמו אבטחה ושיש שילוט ברור שמיידע את הציבור על קיומן.

האם מותר להשתמש בצילומי אבטחה כראייה בבית משפט?

כן, צילומי אבטחה יכולים לשמש כראייה בבית משפט, בתנאי שהם הושגו באופן חוקי. עם זאת, אם הצילום נעשה תוך פגיעה בפרטיות, כמו צילום ללא ידיעה או הסכמה במקום שבו מצופה לפרטיות, בית המשפט עשוי לפסול את הראיה ואף לפסוק פיצויים לצד הנפגע.

האם מותר להשתמש במצלמות אבטחה עם טכנולוגיית זיהוי פנים?

מצלמות עם טכנולוגיית זיהוי פנים מעוררות סוגיות מורכבות מבחינת הגנת הפרטיות. שימוש בטכנולוגיה זו מחייב שמירה על עקרונות צמצום הפגיעה בפרטיות, יידוע הנוגעים בדבר ושימוש רק למטרות מוגדרות וחוקיות. הרשות להגנת הפרטיות עשויה להטיל סנקציות במקרה של שימוש לא חוקי.

האם אדם יכול לתבוע פיצויים ללא הוכחת נזק בגין פגיעה בפרטיות הקשורה למצלמות אבטחה?

בהחלט. כפי שהסברנו, חוק הגנת הפרטיות מאפשר לבית המשפט לפסוק פיצויים של עד 50,000 ש"ח (כ-60,000 ש"ח עם ההצמדה למדד) ללא הוכחת נזק ואם פגיעה בפרטיות נעשתה בכוונת זדון לפגוע, במקרה זה רשאי בית המשפט לפסוק פיצוי בסך של 100,000 ש"ח (120,000 ש"ח עם ההצמדה למדד). לדוגמה, אם צילומים נעשו בכוונה לפגוע, ללא ידיעה והסכמה, הנפגע רשאי להגיש תביעה ולקבל פיצוי עד סך של 120,000 ש"ח.

האם בעל דירה יכול להתקין מצלמה במבנה משותף?

התקנת מצלמה במבנה משותף דורשת הסכמה של רוב דיירי הבניין. אם המצלמה מכסה שטחים ציבוריים כמו חדר מדרגות או לובי, יש להציב שילוט שמיידע את הדיירים והמבקרים על קיומה.

לסיכום, שימוש במצלמות אבטחה מצריך איזון עדין בין הגנה על ביטחון ורכוש לבין שמירה על זכויות הפרט לפרטיות. על כל אדם, עסק, או גוף ציבורי המעוניין להשתמש במצלמות אבטחה, להכיר את ההוראות המשפטיות הקיימות ולהקפיד לפעול בהתאם לחוק הגנת הפרטיות. אם נתקלתם במקרה של פגיעה בפרטיותכם הקשורה למצלמות אבטחה, פנייה לעורך דין המתמחה בתחום תסייע לכם להבין את זכויותיכם ולפעול למיצוי שלהן.

חשיפת גולשים אנונימיים המפיצים לשון הרע

הצעת החוק לחשיפת גולשים אנונימיים: גם אם חלקם ייחשפו, כללי המשחק ישתנו

הצעת חוק שהוגשה לאחרונה, ושמטרתה חשיפת הזהות של גולשים אנונימיים שפרסמו לשון הרע ודיבה ברשת האינטרנט, עברה לאחרונה בקריאה טרומית. מדובר במקרים שבהם למשל גולש מבצע עוולה נגד גולש אחר, כמו הוצאת דיבה, הטרדה מאיימת,

להמשך קריאה
נגישות

להרשמה לניוזלטר החודשי שלנו:​

חייגו | Call